top of page

Actueel

Vliegende start corona-EHBO-lessen

De eerste van een serie vervolglessen tijdens de COVID-19 pandemie was even wennen voor de cursisten. De lesruimte in het Huis van Eemnes werd gevuld door vier cursisten en een trainer. In de korte lessen (1 in plaats van 2,5 uur) werden de EHBO'ers getraind in het tijdelijke reanimatieprotocol. Het was een van de vier 'corona-lessen' die op de agenda van EHBO Eemnes staan.

De tweede les gaat over de eerstehulpverlening tijdens de COVID-19 pandemie. Dan wordt ook de eerste stap gezet naar de introductie van het pandemie-protocol voor de evenementenhulpverlening van EHBO Eemnes. Als de boekjes op tijd komen, krijgen alle cursisten het lesboekje van Het Oranje Kruis: op 8 juni komt het boekje uit, op 10 juni is de EHBO-les. De training van pandemie-EHBO staat gepland op 17 juni. Of er daarna nog een les voor de zomerstop wordt gepland is niet duidelijk.

Aan het lesmateriaal besteedt de Eemnesser EHBO-vereniging erg veel aandacht. Zo lieten zij de reanimatie-richtlijnen in een keurig verzorgd boekje drukken. De Nederlandse Reanimatieraad levert slechts een PDF-document.

EHBO Eemnes stond vooraan in de rij om de boekjes van Het Oranje Kruis, een van de koepelorganisaties van EHBO Eemnes, te kopen. En goedkoop zijn die niet: 22,50. En dat terwijl de nieuwe druk van Het Oranje Kruisboekje eraan zit te komen.

In die nieuwe druk (27e) wordt ook het gebruik van een tourniquet en hemostatisch gaas aangeleerd. Levensbedreigende bloedingen kunnen zo snel en doeltreffend worden gestopt. EHBO Eemnes bood vorig jaar al haar leden aan om gratis de cursus 'Stop De Bloeding, Red Een Leven' te volgen. De vereniging liep daarmee vooruit op de ontwikkelingen die al langer werden voorbereid in de roerige eerstehulpwereld. EHBO Eemnes is liever trendsetter dan trendvolger.


De coronacrisis heeft een belangrijke inkomstenbron, evenementenhulpverlening, laten opdrogen. Nu moet de vereniging extra geld besteden aan de opleidingen en de persoonlijke beschermingsmiddelen voor lessen en evenementenhulpverlening, die langzaamaan weer op gang kan komen.


Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
bottom of page