top of page

Actueel

DAILY UPDATE: Eemnestival van start

ZATERDAG


MET VAART IN DE VAART

Van een schans afglijden in een bootje en zo snel mogelijk aan de bel trekken. Dat zijn de eenvoudige spelregels van Met Vaart In De Vaart, gebaseerd op het TROS-televisieprogramma Ter Land, Ter Zee en In de Lucht in de versie 'Glij 'm d'r in'. Elf teams kwamen aan de starten gleden van een 5 meter hoge schans met een vaartuigje het water in.

Aan beide zijden van de Vaart stonden EHBO'ers klaar om de deelnemers te helpen als het fout zou gaan. Ongelukken bleven uit. Het was een erg gezellige middag die goed werd bezocht.


Op het weilandje achter de feesttent konden de jongsten die middag leuke spelletjes doen die door scoutinggroep Maggy Lekeux werden begeleid. Pret voor iedereen op de zonovergoten middag.


HERMES HOUSE BAND

Onbetwist hoogtepunt van de feestweek was het optreden van de Hermes House Band. De Rotterdamse studenten lieten de feestende bezoekers swingen op dansmuziek en meezingen met golden oldies. In tegenstelling tot eerdere avonden was de tent vrijwel geheel gevuld met Eemnessers zodat het een vrolijk dorpsfeest was.

Op een kneuzing en wat kleine letsels na, bleef het voor Arie, Remon en Marco rustig. Zij hadden alle tijd om van het spetterende optreden te genieten.


Het aantal kaarten was beperkt en de vraag ernaar was groot. Dat bleek ook uit de vele Facebookberichten in de groep 'Je Bent Eemnesser Als'. Enkele jongeren die toch probeerden binnen te sluipen via het naastgelegen terrein van Staal, werden door een speciaal daarvoor ingehuurde beveiliger natgespoten met een tuinslang. Drie dropen, letterlijk, af.VRIJDAG


DARTTOERNOOI

Daan Kikkert en Arie van 't Klooster stonden standby bij het darttoernooi in de feesttent voor het geval er pijltjes verkeerd zouden landen. De mannen kregen, als verwacht, geen patiënten op de post en konden van het populaire pijltjesgooien werkeloos genieten.


HOLLANDSE AVOND

De feestgangers die later die avond het vrij toegankelijke feest in de tent bezochten, konden meebulderen met Nederlandstalige hits, waarbij André Hazes veruit het meest populair was. Zijn liedjes, wel te verstaan. Drie artiesten brachten de zaal in vervoering, terwijl de enorme biertanks gestaag werden leeggetapt.

De avond verliep wat rustiger dan de feestavond er voor. Omdat veel jongeren die de minimum toegangsleeftijd van 16 nog niet hadden bereikt, toch naar binnen wilden, ontstond een kat-en-muisspelletje met de beveiligers van Unit14 die de jongeren meestal te slim en snel af waren. Het vaste deur-team was ook niet te overreden met de smoesjes die de jongeren op hen afvuurden: 'Ik heb mijn ID thuis laten liggen, maar ik heb er een foto van'.

Een vrolijk dansende jonge vrouw kreeg een naar ongeluk: haar knieschijf schoot uit de kom. Ze had daar al een paar keer eerder last van gehad. De stoere meid zette de knieschijf zelf weer terug. Nadat ze door de EHBO'ers stevig verbonden was, kon ze met haar vader naar het ziekenhuis om een Röntgenfoto te laten maken.


DONDERDAG


6KAMP KPJ

Achter de feesttent streden 22 teams om de felbegeerde hoofdprijs van de jaarlijkse KPJ 6kamp.Op 6 onderdelen werden de deelnemers uitgedaagd op fysieke én mentale krachtsinspanningen. Letterlijk hoogtepunt was de stormbaan waar de 6kampers aan het eind een 6 meter hoge toren moesten beklimmen om daarna naar beneden te springen op een valkussen. 'Doodeng', volgens sommigen.

De traditionele waterbak was uiteraard vervangen door de Vaart, en het bubblevoetbal was weer terug van weggeweest. Bij dat spel raakte een speelster geblesseerd aan haar enkel. De EHBO'ers hebben haar enkel verbonden. Na onderzoek op de huisartsenpost bleek het om een zware verstuiking te gaan zodat ze enige tijd ingezwachteld moet blijven rondlopen.


Toen een Huizer deelnemer een snoekduik in de Vaart nam, ter afkoeling tijdens de hete dag, kwam hij met zijn hoofd op een balk terecht. Zwaar bebloed meldde de jongen zich op de EHBO-post, omringd door vier giebelende meiden. Nadat de Huizer was schoongemaakt, onderzocht en verbonden, kon hij met een flinke snee naar de huisartsenpost. Hij kon zelf wel lachen om zijn 'domme actie'.


Tijdens de 6Kamp ging de 'reddingsboot' van een van de organisatoren ten onder, na een baldadige actie van de deelnemers die op video werd vastgelegd. Achteraf kon de eigenaar er wel om lachen en postte hij het filmpje op Dumpert.


ZESKAMPFEEST

De zeskamp werd goed bezocht op de zonnige Hemelvaartdag. Het sportieve evenement ging naadloos open in het aansluitende tentfeest dat gratis toegankelijk was. Er waren opmerkelijk veel jongeren die van de Achterhoekse coverband Black Tie Monkey Squad genoten. De tent was afgeladen vol en ook op het buitenterrein stonden bezoekers te praten en te drinken.

De sfeer zat er goed in en de drank ook. De EHBO'ers moesten verschillende bezoekers helpen die te diep in het glaasje hadden gekeken. Die konden op eigen gelegenheid onder begeleiding naar huis. Een insectensteek betekende voor een 17-jarige bezoeker een vroegtijdig einde van het feest. Nadat hij bij de ingang was gestoken in zijn nek, viel hij flauw. Hij werd opgelapt door de eerstehulpverleners en ging met zijn vader mee naar huis. Een andere zorgvraagster kwam met een pijnlijke zwelling op het onderbeen aanzetten. Zij kreeg advies en kon worden heengezonden, zoals dat zo mooi heet.


Toos, Arie, Remon en Marco verzorgen alle onderdelen van de feestweek. Door vakantie, ziekte, ongeval en andere bezigheden zijn de andere hulpverleners niet beschikbaar.


BEVEILIGING

Dit jaar lopen ook professionele beveiligers rond bij de tentfeesten. Die worden verzorgd door Unit14. Het is een van de nieuwe eisen die aan de vergunning werden verbonden. Unit14, met aan het roer de ervaren Jan Hagen, sloot aan bij het deurteam van de KPJ die de alcoholbandjes uitdeelde aan 18plussers. Het team moest een aantal keren in actie komen bij een klein vechtpartijtje en te dronken bezoekers. De bewakingshonden konden in de auto blijven.


WOENSDAG


KINDERMIDDAG

Tientallen dansende en hopsende kinderen bezetten onder het toeziend oog van (groot)ouders de feesttent. Onder leiding van een heuse kinder-DJ werden de kleinsten aangemoedigd om te dansen. Er waren leuke prijsjes te winnen. De kinderen waren enthousiast en deden vol overgave mee. Tussendoor kregen ze gratis limonade (sinasappel of aardbei) en een zakje chips (paprika of naturel). De bege-leiders kregen gratis koffie en thee aangeboden.


Eén jongetje kwam met zijn moeder een pleister halen omdat die tijdens het dansen was afgevallen.


BOLLEN

Bij het Bollen bleef het aanvankelijk rustig voor EHBO'ers Toos en Remon. Maar niet voor de organisatie. Alle tafels waren bezet door fanatieke kaartspelers. Het kaartspel is vooral in Eemnes erg populair. Ook dit jaar werd gespeeld met een speciaal Eemnesser kaartspel: op de speelkaarten zijn foto's van Eemnes afgebeeld.

Organisator KPJ verzorgde de bollers goed. In de pauze werden ze voorzien van smakelijke snacks. De KPJ toonde zich daarmee als uitstekend gastheer. De inzet duurde tot even na middernacht. Toen meldde zich een jongeman op de post die met zijn hoofd tegen een lantarenpaal terecht was gekomen. Hij werd door de hulpverleners verbonden, doorverwezen en meegenomen door zijn moeder.


Bij het ter perse gaan van dit bericht (00.45) was de finale nog in volle gang. In de volgende update zullen we de winnaar bekend maken.


VEILIGHEID

Voor het eerst is de vlonder aan het eind van de vaart, naast het feestterrein, kindvriendelijk omringd met hekken en gaasnetten. Het valt de EHBO'ers op dat de KPJ altijd erg veel aandacht besteedt aan de veiligheid. De luchtkussens op hun evenementen zijn altijd goed verankerd en Zeskamp-onderdelen die gewonden opleverden verdwenen de prullenbak in.

Morgen, Hemelvaartsdag, organiseert de KPJ haar inmiddels beroemde 6Kamp. EHBO Eemnes zet daar drie hulpverleners in. Het terrein is al feestelijk omvlagd en de graafmachines zijn al in de weer om de 6Kamp op te zetten.DINSDAG


PUBQUIZ

Met een avondvullende pubquiz opende de Eemnesser feestweek Eemnestival, georganiseerd door de KPJ op dinsdag 24 mei. EHBO Eemnes verzorgt ruim 135 mensuren om de deelnemers en bezoekers hulp te bieden als dat nodig is. Arie, Toos en Remon beten het spits af.

De Koetjes wonnen de pubquiz (46 punten), nipt gevolgd door Sticht en Boys (44 punten) en de Quizzards of Oz (43 punten. De hele uitslag zag er als volgt uit:


EHBO-POST

De eerstehulpverleners nestelden zich in een uitgebreide EHBO-post die achter de feesttent werd geplaatst. Omdat die niet direct in het zicht van de bezoekers ligt, werden bordjes en banners opgehangen. De riante ruimte biedt plaats aan twee liggende en drie zittende patiënten. Dit kan worden uitgebreid met een ligplek en drie zitplaatsen. De avond voordat het feest losbarstte richtten Remon en Marco de EHBO-post in.

Ook bij deze inzet voldoet de Eemnesser EHBO-verenging aan de strenge normen van de Veldnorm Evene-mentenzorg. Materialen, bewegwijzering en opleidingen zijn tiptop in orde.
Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
bottom of page