top of page

Actueel

EHBO Eemnes redt sinterklaasintocht

Een gênant moment tijdens de sinterklaasintocht in Eemnes werd professioneel opgevangen door het EHBO-team dat het evenement begeleidde. Tijdens de rondgang op de Minnehof kwam een van de pieten in paniek bij de EHBO'ers: zijn broeksband was gescheurd en de traditionele pofbroek dreigde op de enkels te zakken. Vliegensvlug greep rappe Remon in: hij pakte een veiligheidsspeld en loste de situatie snel en discreet op. Zelfs de goedheiligman merkte er niets van. Andere incidenten bleven uit.


Op verzoek van veiligheidscoördinator Henk Schovers van Witte Kruis Evenementenzorg, was de medische zorg opgeschaald. Dat had alles te maken met de strikte coronamaatregelen waaronder dit doorstroomevenement viel.


Remon en Marco waren al om kwart over acht in het Huis van Eemnes aanwezig om daar een zelfteststraat op te bouwen. Alle medewerkers, de grimeurs, de kleedsters en acteurs deden onder toezicht van de EHBO'ers een Covid-zelftest. Na een kibbelinglunch bij de viskar op de Braadkamp (die dit jaar opnieuw werd overgeslagen door vaste klant Henk van Hees) sloten Monique en Natasja aan.

Om kwart over twaalf leidde veiligheidscoördinator Schovers een openluchtbriefing voor de medewerkers. Zowel brandweer Eemnes, de politie, BOA's, organisatie en de EHBO Eemnes kregen te horen wat er van hen verwacht werd. Het thema was: doorlopen. Alleen omdat het een doorstroom evenement is konden de feestelijkheiden plaatsvinden.

De EHBO'ers droegen, net als de pieten, een mondneuskapje. Voor de gelegenheid werd het chirurgisch mondkapje vervangen door een stemmig sinterklaasmasker.

Begeleid door enthousiaste bezoekers voer de Sinterklaasvloot vanaf het sluisje de vaart af richting de haven. Het Eemnesser EHBO Biketeam, Natasja en Remon, volgden de parade op de Vaartsteeg.


Omdat in Baarn de intocht was afgeblazen, waren ook veel inwoners uit die gemeente naar Eemnes gekomen.
De honderden bezoekers, onder wie natuurlijk veel verklede pietjes en sintjes liepen langzaam mee naar de haven waar de pietenband en de burgemeester de goedheiligman opwachtten. Dit jaar was er geen toespraak van de burgemeester. "Jammer," zei die, "maar we moeten alles doen om dit evenement veilig te houden." De traditionele begroeting door de burgervader zou de optocht hebben gestremd zodat er geen sprake meer was van een doorstroomevenement.

Stevig stapte de de sint na aankomst de Wakkerendijk op, gevolgd door zijn muzikale begeleiders en voorafgegaan door de veiligheidscoördinator op zijn ambulancemotor.


Vrolijk wuivend liep de bebaarde Spanjaard via de Waag naar de Minnehof. De route was afgezet om de dolblije kinderen en hun ouders veilig doorgang te verlenen. Omdat het voor wat betreft de hulpverlening rustig was, ontpopten de EHBO'ers zich waar nodig als verkeersregelaars.

Bij de Minnehof zorgde een optreden van de danspietjes wel even voor een opstoppinkje, terwijl de Sint de winkeliers van de Minnehof bezocht. Zij zijn lid van de Ondernemerskring Eemnes, OKE, die elk jaar de intocht organiseert en sponsort.Onwetend van het broek-incident liep de sint naar het Huis van Eemnes, nadat hij nog een geïmproviseerd ritje door het dorp maakte.


EHBO'ers Monique en Marco verplaatsten zich tijdens de optocht in de Rapid Responderauto van het Witte Kruis. Bij de Minnehof was een luide explosie te horen: een vuurwerkbom veroorzaakte een enorme knal en grote kruitwolk. Er brak geen paniek uit. De daders ontsnapten, ondanks het snelle ingrijpen van de politie, BOA's en Schovers.


Bij de meet-and-greet bij het Huis van Eemnes dit jaar geen handjes schudden of bij de sint op schoot komen zitten. De ontvangst was corona-proof: een boks van de sint en anderhalve meter afstand. Nou ja, voor zover dat mogelijk was. En om te voorkomen dat iedereen een QR-code moest laten zien, was ook dit gedeelte van de intocht een buitenevenement.

De traditionele bedrijfsfoto van Sinterklaas en zijn stafmedewerkers werd op de trappen van het Huis van Eemnes gemaakt.


Het was de afsluiting van een unieke intocht die, in ieder geval te zien aan de blije kindergezichtjes, zeker geslaagd is.


En misschien nog wel belangrijker: coronaproof. Ondanks de dreigende coronasituatie was, door gedetailleerde veiligheidsplannen, de situatie beheersbaar en veilig. "Ik ben er zeker van," zegt veiligheidscoördinator Schovers, "dat er bij dit evenement geen een besmettingshaard is gevormd."Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
bottom of page