top of page

Actueel

EHBO'ers op glad ijs

Het weekend van 13 en 14 februari sloeg de Nationale schaatsgekte toe. De schaatsen waren niet aan te slepen, de schaatsensliepen draaiden overuren en miljoenen mensen bonden de ijzers onder. De ijsmeesters en vrijwilligers van de Eemnesser ijsclub De Vaart hadden de dagen daarvoor tot in de late uurtjes gewerkt om een sneeuwvrije, strakke ijsvloer te krijgen. En dat lukte. Na negen jaar kon de ijsbaan haar poorten openen.


Al vroeg werd EHBO Eemnes benaderd om hulp te verlenen. Met graagte, want de evenmentenhulpverlening lag al maandenlang stil. De materialen, die voor een eerdere, mislukte openingspoging van de ijsbaan waren aangeschaft, werden klaargezet om de verwachte toestroom van 1000 bezoekers goed te kunnen behandelen. In de ijsbaankantine werd een uitgebreide eerstehulppost opgebouwd.


Rustig

Vanwege de coronamaatregelen kon slechts een beperkt aantal bezoekers de baan op: zo'n 175 volwassenen tegelijkertijd. Het bestuur verwachtte een grote toeloop en besloot om die middels tijdslots van 1,5 uur en toegang voor uitsluitend leden te reguleren. Tot ieders teleurstelling bleef de baan erg rustig tussen 10.30 en 20.30, de tijden waarop schaatsers welkom waren.


Omdat heel Nederland op de schaats leek te staan, zijn er het weekend veel ongelukken gebeurd. Landelijk werden 40.000 schaatsongevallen binnengebracht bij huisartsenpost en ziekenhuis. Die hadden zich voorbereid op de grote toestroom en konden, zij het met wat vertraging, de patiënten goed aan. Alleen in Friesland liep het mis. Daar moesten enkele spoedeisende hulpposten hun deuren sluiten. Hersenschuddingen, heup- pols en beenbreuken kwamen het meest voor.


Gebroken pols


In Eemnes brak een schaatser zijn pols na een onfortuinlijke val op het gladde ijsbaanijs. Zes uur (!) na zijn val waren de 14-jarige jongen en zijn moeder weer thuis uit het ziekenhuis. De volgende dag kwam de patiënt nog zijn gips laten zien.


Marco, Monique, Wallie en Remon gaven acte de préséance tijdens het ijsfestijn. Remon, die de cursus wandelletsels volgde en lid is van het Eemnesser blarenteam, kon met zijn vaardigheden een jonge vrouw helpen die een open blaar aan de hiel had maar graag wilde doorschaatsen. Haar hiel werd vakkundig ingetaped.


Comentários


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
bottom of page