top of page

Actueel

Sint veilig aangekomen in Eemnes

Ook dit jaar is Sinterklaas veilig in onze Eemgemeente aangekomen. Traditiegetrouw kwam de goedheiligman met een platbodem de Vaart afgezakt om op het feestterrein aan de Wakkkerendijk de honderden toegestroomde bezoekers toe te wuiven. De sint werd toegesproken door de burgemeester waarna hij naar de Minnehof en de Hilt vertrok om daar de kinderen blij te maken.


Opmerkelijk was (opnieuw) de afwezigheid van Henk van Hees, die altijd erg actief is in Eemnes en zelfs werd verkozen tot 'Gooi- en Eemlander van het Jaar'. Ook ambulance-chauffeur Henk Schovers, die bij onze vereniging betrokken is en als fervent Sint-aanhanger te boek staat, was er niet. Misschien waren beide Henken geveld door de griep: het heerst.

Keurig in uniform poseert het EHBO-team met 'een' Zwarte Piet.

EHBO'ers Monique en Natsja waren samen met assistent Remon aanwezig om eventuele slachtoffers te behandelen. Hun hulp was, op een wespensteek na, niet nodig.


Wespensteek


Het is opmerkelijk dat er wespen zo laat in het jaar actief zijn. Men ging er van uit dat de wespenvolken in oktober stierven en dat alleen de koningin overwinterde om in april een nieuw nest en volk op te bouwen. De afgelopen jaren worden regelmatig wespen gesignaleerd. EHBO'ers krijgen dus steeds langer met wespensteken te maken.


Wespenbestrijder Gilbert Brastar bestudeerde het gedrag van de wespen die nu nog rond-vliegen en zag dat ze gericht op zoek zijn naar insecten. Het jachtgedrag duidt er op dat er nog larven in het wespennest aanwezig zijn die gevoed moeten worden. Normaal gesproken stopt de koningin met het leggen van eitjes in augustus.


Dat de nesten nog actief zijn kan te maken hebben met de hoge temperaturen van de afgelopen maanden. September was een hele graad hoger dan de gemiddelde waarde van augustus. Juli tot en met oktober waren droog, waardoor (ondergrondse) wespennesten niet werden bedreigd.


Het is mogelijk dat niet alleen de koningin maar het hele volk overwintert. In een onderzoek van de New Zealand Journal of Zoology in 1989 wordt al melding gemaakt van overwinterende wespenvolken. Dat gold voor de gewone wesp en de Duitse wesp. Beide soorten komen ook in ons land voor. Bij de Duitse wesp werd de oude koningin in het tweede jaar vervangen door minstens vier nieuwe koninginnen, waardoor het nest nog sneller kon groeien.


Overwintering in Nederland is voorlopig niet voor de hand liggend, concludeert bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen. Ook niet met de klimaatverandering. Voorlopig zullen de winters te koud blijven voor wespen en hun voedsel om te overleven. Wel is aannemelijk dat de wespen langer actief zullen blijven.


Op de Vaartsteeg stond het zwart van de pieten en kinderen. Remon fietst achter de stoet aan.

(foto: Maurice Thijs)


Bron wespen: dr. ir. A.J.H. van Vliet, bioloog verbonden aan de Wageningen University and research.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
bottom of page