top of page

Actueel

Wolfskamerloop vrijwel ongevalsvrij

Van 600 meter voor de allerjongsten tot 10 km voor getrainde lopers: de Lidl Wolfskamerloop 2019 van atletiekvereniging Zuidwal in Huizen bood voor alle hardlopers een passende afstand in het mooie natuurgebied De Wolfskamer. EHBO Eemnes verzorgde de medische ondersteuning.

Toos en Arie vormden het fietsteam in het bos. Arie markeert een mogelijk struikelpunt voor de lopers, een bewegwijzerings-paddenstoel, door er op te gaan zitten.

Het is inmiddels een geoliede machine geworden. Sinds 1999 word de loop door het Huizer natuurgebied de Wolfskamer georganiseerd. In die jaren is de route meermalen veranderd, maar steeds konden de deelnemers genieten van de bosrijke omgeving. Ook dit jaar voerde de route langs het Gooimeer.

Wallie en Monique slaan het hardloopevenement gade vanaf een bankje op een knooppunt op het parcours.

Daar hadden Monique en Wallie tactisch positie gekozen. Ze konden de open vlakte goed overzien en tegelijkertijd genieten van het herfstzonnetje dat zich af en toe liet zien.


Of er korte lijntjes liggen tussen de organisatie en de weergoden is een goed bewaard geheim. Maar ook dit jaar viel geen druppel regen en brak het wolkendek bij tijd en wijle om het herfst-zonnetje een kans te geven. Maar die was niet sterk genoeg om door het bladerdak van het bosgebied te dringen.

Wallie en Monique slaan het hardloopevenement gade vanaf

een bankje op een knooppunt op het parcours.

Op het start-/finishterrein was een enorme tent opgezet waarin de organisatie, de masseurs, de kleedkamers en de EHBO gehuisvest waren. Met een hetelucht-kanon was de tent aangenaam verwarmd.


De afgescheiden eerstehulppost was ingericht met twee veldbedden, de rolbrancard en drie zitplaatsen. Voor de derde keer werd een post voorzien van de verbandkast, waarin de gebruiks-materialen overzichtelijk zijn opgeslagen. De kast bestaat uit vier units met elk twee of drie laden.

Voor het begin van de Wolsfkamerloop zit Daan nog even op

de eerstehulppost, naast de verbandkast.

Afhankelijk van het evenement kan de verbandkast worden uitgebreid met drie units die gevuld zijn met speciale materialen zoals een blaarbehandelingsset, een sportset, ALS-materialen of een evenementenset.

Bij de lopen van AV Zuidwal, zowel de Wolfskamerloop als de Trappenbergloop, is arts specialist Alexander Pluim Mentz aanwezig. Hij neemt de medische leiding op zich en kan een klinisch beeld vormen van de lopers. Bij de finish stonden Marco en Remon klaar om de lopers zo nodig op te vangen. Alexander beoordeelde de lopers wanneer die bij de kleedkamers aankwamen, terwijl Daan de vaste man op de post was.

Gekleed in signaleringskleding volgens de VNEZ

gaan Marco en Alexander op pad.

Zowel de arts als de inzetleider waren herkenbaar aan de hesjes die volgens de Veldnorm Evenementenzorg 1.0 gebruikt moeten worden. De tweetalige opschriften en de gebruikte logo's (het eerstehulp-pictogram voor de Medisch Coördinator en de rode Star of Life voor de arts) maken voor de zorgvragers direct duidelijk met wie zij te maken hebben.

Voor het eerst droeg EHBO-assistent Remon zijn werkkeding, voorzien van de opdruk 'ASSISTENT EHBO'. Onder het toeziend oog van Marco en de andere EHBO'ers was hij op alle delen van het parcours te vinden om daar waar nodig was te helpen. EHBO Eemnes heeft de functie 'assistent EHBO' geïntroduceerd. Ook andere verenigingen volgen dit voorbeeld en zetten jeugdleden in bij evenementen.

Remon bij de finish in zijn nieuwe werkkleding.

De evenmentenhulpverlening van EHBO Eemnes is bijna geheel conform de Veldnorm Evenementenzorg (VNEZ): de nieuwe norm waaraan evenementen-hulpverlening vanaf 1 januari 2021 moet voldoen. Het komende jaar zet EHBO Eemnes de laatste puntjes op de i en onderschrijven zij de VNEZ.

De uitgebreide inzet van drie BLS-teams, een arts, een assistent, drie AED's, drie rugtassen (met een draagzeil), een complete EHBO -post bleken niet nodig. Een jonge loper moest met kuitkramp opgeven en een andere loper had een klein pleisterwondje aan zijn knie. Andere letsels waren er niet.


De wedstrijden verliepen zonder enige hindernissen dankzij een organisatie die tot in de puntjes verzorgd was.

Arie staat bij de start van de Wolfskamerloop op

wacht bij de ingang van de EHBO-post.

UPDATE:

Na publicatie kregen we nog enkele foto's binnen van de organisatie die we graag hierbij publiceren.

Marco en Remon staan met een van de vele vrijwilligers die de organisatie verzorgden, over de routekaart gebogen om aan te geven waar de EHBO-posten geplaatst zijn.

EHBO'er Daan en arts Alexander staan bij de grote tent om de atleten op te vangen die van de finish teruglopen.

Wallie en Monique staan tijdens de jeugdlopen op een uitvalspunt bij het centrale terrein.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
bottom of page