top of page

Actueel

EHBO Eemnes oefent met ambuteam

Het zag blauw van de EHBO'ers die op de vervolgles waren gekomen om samen met een ambulanceteam van RAV Gooi en Vechtstreek te oefenen. Lesthema was het samen-werken met een ALS-team (Advanced Life Support) bij evenementen. In één uur moes-ten de tien hulpverleners vijf slachtoffers behandelen die bij een fictief feest in De Hilt hulp zochten.


Het leslokaal was ingericht als Medische Post. Daar stonden twee EHBO-teams, een ambulanceteam en een Medisch Coördinator klaar om de patiënten op te vangen. De LOTUS- en simulatieslachtoffers beelden die avond zeven ongevallen uit.


Twee 'bezoekers' van een dance-feest hadden drugs gebruikt en moesten behandeld worden. Een van hen had een watervergiftiging (of beter: hyponatriëmie) omdat hij na XTC-gebruik teveel water had gedronken. Hij werd door de EHBO-coördinator doorverwezen naar het ALS-team. Een tweede slachtoffer had de designerdrug 4-FA geslikt, terwijl hij dacht dat hij een XTC-pil had genomen. Ook hij moest oververhit met spoed door het ALS-team en de EHBO'ers worden behandeld.


De hulpverleners van EHBO Eemnes werken steeds vaker met een arts of ALS-teams samen. Dat gebeurde onder meer bij Tractor Pulling, bij het Criterium van Eemnes, de Huizer Triathlon en de Wolfskamerloop. Oefenen in samenwerken is dus erg belangrijk.


De eerstehulpverleners van EHBO Eemnes zijn ook te vinden bij evenementen van Witte Kruis Evenementenhulpverlening: de snel groeiende evenementen hulpverleningsorganisatie van de grootste ambulancedienst van Nederland. Met die organisatie heeft EHBO Eemnes nauwe banden. EHBO Eemnes loopt in de regio voorop met de evenementenhulpverlening.


Ambulanceverpleegkundige Alfred van der Velde en de Eemnesser ambulancechauffeur Henk Schovers, konden gelijk aan de slag toen een oudere dame zich met vage klachten meldde. De EHBO'ers die haar opvingen vertrouwden het niet en stuurden haar door naar het ambuteam. Toen ze eenmaal aan de monitor lag, bleek de vrouw een hartinfarct te hebben.


Niet alleen voor de EHBO'ers, maar ook voor de LOTUSsen was het een leerzame avond. Iedereen speelde enthousiast mee en het uur vloog voorbij. De avond was de opmaat voor de geplande oefenavonden in de evenementenzorg van EHBO Eemnes. In 2020 worden de hulpverleners getraind in Eerste Hulp bij Drank- en Drugsgebruik en Evenementenhulpverlener volgens de Veldnorm Evenementenzorg.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
bottom of page