top of page

Actueel

KPJ 6-kamp blinkt uit in veiligheid

De Eemnesser KPJ 6-kamp is een jaarlijks terugkerend evenement op Hemelvaartsdag, dat inmiddels niet meer uit het dorp is weg te denken. De deelnemende teams streden in de arena van IJsclub Eemnes om de felbegeerde eerste plaats. Hoogtepunt was de jaarlijkse waterbak die de meeste deelnemers een nat pak en veel krachtsinspanning kostte. Hoewel de snelste deelnemer er in 15 seconden droog over kwam.


Arie en Marco overzien het spelparcours. De waterbak op de achtergrond. (foto: Remon van Dijkhuizen).

De waterbak was het enige onderdeel waar een noemenswaardig ongeval plaatsvond. Een onfortuinlijke deelneemster verzwikte haar enkel bij het springen van de strobalentoren. Ze werd direct behandeld door een teamgenoot die verpleegkundige is op de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. In overleg werd de kletsnatte deelneemster naar het ziekenhuis gebracht waar een röntgenfoto van haar voet werd gemaakt. Gelukkig kon ze later die dag terugkeren en het eindfeest bijwonen.


Afgezien van wat ontvellingen aan vingers en een deelnemer met een pijnlijke, gekneusde schouder (#Marleenhadgelijk) had het drie-koppige EHBO team het rustig.


Alle slachtoffers werden behandeld op de behandelpost die ingericht was in het clubgebouw van de ijsbaan. Annie, Arie, Toos en Marco werden bijgestaan door assistent Remon. Die kwam bijzonder goed van pas toen de gewonde deel-neemster van de waterbak naar de behandelpost moest worden ver-voerd. Om die afstand zo pijnloos en gemakkelijk mogelijk af te leggen werd ze per brancard verplaatst, die door Remon was aangevoerd. In de rust van de behandelruimte kon ze verder worden onder-zocht en behandeld.


Veiligheid


Een aantal jaren geleden besloot de Coördinator Hulpverlening bij Evenementen om drie in plaats van de tot dan toe gebruikelijke twee hulpverleners in te zetten. Dat gebeurde naar aanleiding van een groter aantal letsels die wat meer aandacht vergden dan alleen een pleistertje. Het geringe aantal serieuze verwondingen dit jaar is te danken aan de extra aandacht voor de veiligheid van de organisatie.


Gevaarlijke spellen zoals het bierpulschui-ven dat ontaardde in bierpulwerpen, of het blindeman voetbal bleven dit jaar achter-wege. De 'wipe out' die vorig jaar nog leidde tot een ontwrichte schou-der, werd dit jaar ver-vangen door de niet minder leuke storm-baan. Niet alleen had de stormbaan een ver-eiste veiligheidskeuring, hij was ook nog eens verankerd aan alle ankerpunten. Precies zoals het hoort. Op de inzet is een van de verankeringslijnen te zien die voorkomt dat het hoge gedeelte van het opblaaskussen omvalt. Bij het luchtkussenongeval in Emmen in juli vorig jaar viel een onverankerd luchtkussen om. Zes kinderen raakten gewond. Vijf van hen belandden in het ziekenhuis.


Voor de jonge kinderen was een apart spring-kussen opgeblazen met een gigantische koeienkop. Meer Eem-nessers dan dat kan het niet worden.


Bij een ongeval op een soortgelijk springkus-sen raakte de 5-jarige kleuter Senn levensge-vaarlijk gewond. Het ongeval gebeurde nog geen week voor de KPJ-6kamp. Aanvan-kelijk meldde de pers dat het kussen leegliep. Nu blijkt dat een 17-jarige jongen op de kleuter sprong. Senn werd met een traumahelicopter afgevoerd naar het Erasmus MC, waar hij in kritieke toestand ligt. Opmerkelijk is dat de voetbalclub waar het ongeval plaatsvond, deze week ook een zeskamp had gepland. Die is afgezegd.


Bij het springkussen in Eemnes was toezicht aanwezig zodat een ongeval als bij de Eindhovense voetbalclub niet kon gebeuren. Het kussen stond op alle ankerpunten vast in de grond. Omwaaien of wegwaaien kon dus niet.

Het koeienspringkussen was op alle punten aan de grond verankerd.


Dat gebeurde een aantal jaren geleden wel met een springkussen dat los op de grond ge-plaatst was. Er raakten ook toen verschillende kinderen gewond. Het Eemnesser koeien-kussen had een dak, waardoor kinderen niet over de muur konden klimmen. Het springkussen dat bij Koningsdag gebruikt werd, had die veiligheidsvoorziening niet: één meisje blesseerde daardoor haar voet toen ze over de muur klom en ruim twee meter naar beneden viel.


Weer


Ook het weer hielp mee om het aantal slachtoffer bij de 6-kamp te beperken. Bij voorgaande edities liep het kwik op tot boven de 26 graden. Veel sporters hadden daar last van en meldden zich met hittekramp bij de EHBO-post. ook waren enkele bezoekers bevangen door de warmte.


EHBO Eemnes heeft een hitteprotocol wanneer de temperaturen de 25 gradengrens bereiken. Er worden extra veldbedden in een schaduwrijke ruimte neergezet en de oververhitte deelnemers worden afgekoeld met verneveld water, natte handdoeken en ventilatoren. Ook kunnen koelzakken worden gebruikt om de lichaamstemperatuur naar beneden te brengen.


De 6-kampdag begon druilerig met wat motregen. Vlak voor aanvang van de wedstrijden werd het droog en in de loop van de dag kwam de zon tevoorschijn. Dat was een prettige weesomstandigheid voor de 6-kampers die de waterbak niet droog ware overgestoken.


Feest


Na afloop van de 6-kamp konden de deelnemers en bezoekers aanschuiven bij de barbecue op het feestterrein. Daar konden ze vlees ophalen en dat zelf roosteren. Intussen stelde de band zich op in de feesttent. Tot laat in de avond konden de feestgangers zich vermaken en een drankje nuttigen.


Daan en Wallie waren de EHBO'ers op het feest. Zij moesten twee maal in actie komen. Bij een scooterongeval kwam een feestganger lelijk ten val. Hij werd in de behandelpost door het EHBO-duo behandeld en kon daarna huiswaarts keren.


Complimenten aan de organisatie die niet alleen een week lang hard gewerkt hebben om de ijsbaan om te toveren in een gezellig zeskampparcours en feestgelegenheid, maar ook gezorgd hebben dat het evenement veilig is verlopen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
bottom of page