top of page

Actueel

Triathlon Huizen gaat toch door (vernieuwd bericht)

Het bestuur van Triathlon Huizen heeft besloten het sportevenement door te laten gaan. Eerder kwamen berichten naar buiten dat de Huizer triathlon niet door kon gaan omdat er een tekort aan verkeersregelaars is. Hoewel dat tekort nog niet is opgelost, gaat de 35e editie van de sportwedstrijd nu toch door. EHBO Eemnes verzorgt de eerste-hulpverlening.

EHBO'ers aan het werk in de behandelpost bij de start. (foto: Remon van Dijkhuizen)

Mocht het benodigde aantal verkeersregelaars niet gehaald worden, dan wordt de triathlon mogelijk vervangen door een swimrun. Het onderdeel wielrennen komt dan te vervallen.


Het is de grootste inzet van de kleine Eemnesser EHBO-vereniging. In totaal zijn acht EHBO'ers inzetbaar, ondersteund door een ambulanceverpleegkundige en gecoördineerd door de inzetleider. Daarnaast is ook de EHBO-assistent actief.


Brandweer


De verpleegkundige kan op de ambulancemotor het hele parcours berijden: ook het moeilijk begaanbare bosgebied waar de hardlopers lopen. Brandweer Laren is gevraagd of zij hun 4WD terreinvoertuig (de 14-2301, voor de kenners) willen inzetten.

De veiligheid op het water wordt verzekerd door de professionele vrijwilligers van de KNRM en Reddingsbrigade Huizen. Het fiets- en loopparcours wordt bemenst door tientallen baan-commissarissen. De verkeersregelaars van StiVeHu moeten met name het fietsparcours bewaken. Aan deze vrijwilligers is nu dus een tekort.


De eerstehulpverlening wordt door EHBO Eemnes verzorgd. Het Eemnesser hulpverlenings-team heeft assistentie gevraagd aan de buurverenigingen in Huizen en Blaricum. Ook heeft een EHBO'er uit Wijde Meren zich aangemeld. Zij doet graag mee omdat het een interessant en leerzaam evenement is.


IJsbaden


De hulpverlening is geëvalueerd sinds de eerste start van de triathlonzwemmers in zwembad De Sijsjesberg in 1984. Mede door steeds strenger wordende vergunningseisen moest het niveau van de hulpverlening worden opgeschroefd. Toen EHBO Eemnes werd gevraagd de

Huizer Triathlon te bemensen, werd voor het eerst een evenementenambulance ingezet. Dit jaar is dat een motorlance.


De hulpverlening is nu gepland volgens de adviezen van Voorzorgadvies' die een uitgebreid rapport opstelde over de evenement-veiligheid. Daarin waren ook adviezen opgenomen over de het aantal eerste-hulpverleners en professionele zorgverleners. Het advies kwam goed overeen met de inzet die EHBO Eemnes de afgelopen jaren leverde.


Na een uitzending van het televisieprogramma Zembla is grote ophef ontstaan over het afkoelen van slachtoffers met een hitteberoerte. Bij een lichaamstemperatuur boven de 41 graden kan een slachtoffer overlijden. Dit gebeurde twee maal eerder tijdens duurlopen waarbij het Rode Kruis hulp verleende.


Het Rode Kruis en de GGD overleggen of bij hardloopwedstrijden, zoals mogelijk ook de Triathlon Huizen, ijsbaden ingezet moeten worden om sterk oververhitte slachtoffers snel te koelen. Wanneer de GGD en GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) tot een landelijke richtlijn komen is nog niet duidelijk. EHBO Eemnes heeft nauw contact met de GHOR Utrecht hierover.


Zo nodig worden ook in Huizen een of meer ijsbaden neergezet. Of het snel tafkoelen moet gebeuren onder toezicht van een arts, is nog niet duidelijk. Mocht dit het geval zijn dan verzorgt EHBO Eemnes die ook.


Vrijwilligers


De Huizer triathlon draait op vrijwilligers. En die zijn steeds moeilijker te vinden. Ook EHBO Eemnes moet moeite doen om de bemensing rond te krijgen. Gelukkig kan de Coördinator Hulpverlening bij Evenementen van EHBO Eemnes, altijd rekenen op een vast kernteam. Maar de indeling is nog niet rond.


De Stichting Triathlon Huizen zoekt nog vrijwilligers en verkeersregelaars. Zij kunnen zich opgeven via de website van de stichting.


LAATSTE NIEUWS:

Het bestuur heeft voldoende verkeersregelaars gevonden om het fietsparcours te bemensen. Dat betekent dat de triathlon met alle drie de onderdelen door gaat. Ok de burgemeester van Huizen zal het verkeer in zijn gemeente gaan regelen.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
bottom of page