top of page

Actueel

Huisarts complimenteert hulpverleners Trappenbergloop

Een valpartij van een deelnemer aan de 5-kilometerloop resulteerde in nare aangezichts-letsels. De 72-jarige loper viel in het zicht van de finish met zijn gezicht in de natte bosgrond. In minder dan een minuut waren hulpverleners Annie en Arie ter plaatse. De man werd met een rolstoel naar de eerstehulppost gebracht. Hij werd doorverwezen naar de huisarts.

Naast de 5, 7,5 en 10 km voor volwassenen heeft de Trappenbergloop ook wedstrijden voor jeugd en de allerjongsten (de Kabouterloop). Foto Bas Cijvat.


De Trappenbergloop van AV-Zuidwal verliep verder zonder al teveel ongevallen. Een deelnemer werd aan een blaar behandeld, terwijl een andere hardloper, moest worden behandeld aan een acuut spierlogesyndroom. Daarbij zwelt een spier op zodat hij niet meer in het niet-elastische vlies past dat om de spier zit. Dat ruimtegebrek veroorzaakt pijn. De ervaren marathonloper meldde zich bij de fysiotherapeut die hem gelijk naar de naastgelegen EHBO-post doorverwees. De zwelling nam zienderogen toe. Het aangedane been werd werd met koelzakken gekoeld. Daarna kon de man, met adviezen op zak, naar huis.


Anders was dat voor de gevallen loper. Omdat zijn hele gezicht onder de natte bosgrond zat, hadden Arie en Marco veel werk om zijn gezicht schoon te krijgen om de wonden te kunnen beoordelen. Naast een flink aantal kleine schaafwondjes, een flinke ontvelling op zijn neus en een tand door de lip, was er een flinke bloeduitstorting onder het oog. Door langdurig koelen was de zwelling na een uur al enorm afgenomen. Omdat in het oog, met name in het onderste ooglid, veel aarde zat, moest dat voorzichtig worden weggespoeld en weggeveegd.


De bejaarde Huizer werd door Annie en Marco naar de huisartsenpost gebracht. Daar kreeg hij een tetanusinjectie en oogdruppels. De arts hoefde verder niet te behandelen en compli-menteerde het werk van de EHBO'ers. De fiets van het slachtoffer werd door Toos en Arie op de aanhangwagen geladen en afgeleverd bij het huis van de sporter: een extra service van EHBO Eemnes.


Remon kon goede diensten bewijzen door Marco op de behandelpost te ondersteunen. Hij vulde de slachtofferformuliertjes in, bereidde de hulpmaterialen voor en reikte die aan. Natuurlijk was zijn extra paar handen ook erg welkom bij het in- en uitladen van de berg aan hulpverleningsmaterialen en het opbouwen van de eerstehulppost. Dit jaar was die perfect gevestigd in een ruimte naast de fysiotherapeuten en de inschrijving.


Voorbespreking met organisator hans Peter Pluim Mentz (links) en het EHBO-team in de ruime behandelpost. (foto: Remon van Dijkhuizen)


Toos en Daan hadden de minst benijdenswaardige taak: zij bemensten de bos-posten. Door halverwege de bosloop een EHBO-team te plaatsen, garandeert EHBO Eemnes dat er binnen enkele minuten een team (met AED) ter plaatse is. Ongeacht waar het ongeval gebeurt. Spoedeisende interventies kunnen dan op locatie gestart worden in afwachting van de ambulance. De aanhoudende regen was voor het EHBO-duo geen pretje, hoewel Daan, die als postbode door weer en wind de brieven bezorgt, geen spatje kou gevoeld heeft.


De organisatie was weer bijzonder professioneel en adequaat. Organisator Hans Peter Pluim Mentz stuurde zijn grote ploeg vrijwilligers met groot gemak aan, waardoor de hardloop-wedstrijd vlekkeloos verliep. Van de regen hadden de deelnemers niet al teveel last. De mooi-weergarantie die AV-Zuidwal op zijn lopen had, lijkt helaas wel voorbij te zijn.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
bottom of page