top of page

Actueel

Realistische scenario's bij vervolgles

Nadat een van de schoolkinderen uit de klimtouwen viel en bewusteloos bleef liggen, waarschuwde de gymleraar de ambulance. De jongen werd in de stabiele zijligging gelegd in afwachting van de professionele hulpdiensten. Al snel was een ambulance ter plaatse en kort daarna cirkelde een traumahelikopter boven de Hilt. Bij aankomst van het ambulanceteam was het slachtoffertje al bijgekomen en kon de traumaheli, zonder te landen, weer terugkeren.

Dit ongeval, dat een paar weken eerder in de Hilt gebeurde, werd nagespeeld door twee LOTUS-slachtoffers tijdens vervolgles van 7 november. Het was dit keer geen kind die uit de touwen viel, maar een opschepperige dame op leeftijd die wel even zou laten zien dat ze nog best fit was. Het tweede slachtoffer, die flauwviel, was erbij verzonnen.


Nadruk bij dit ongeval lag bij het vrijhouden van de ademweg van de bewusteloze, zonder haar in de stabiele zijligging te leggen en het snel en effectief regelen van professionele hulp. Dat waren de twee verbeterpunten bij het echte ongeval. Het is beter om een bewusteloos ongevalsslachtoffer zo min mogelijk te bewegen en de ademweg open te houden met de kinlift- of jaw-thrustmethode. Ook het opvangen van de ambulance en het alarmeren van het personeel van De Hilt werd bij het echte ongeval nagelaten. De geoefende EHBO'ers, die ook nog eens met een flauwgevallen slachtoffer te maken kregen, kweten zich prima van hun taak.


De oefenavond stond bol van de ongevallen die werkelijk gebeurd waren bij bijvoorbeeld evenementen waar EHBO Eemnes hulp verleenden. Of die de EHBO'ers waren tegengekomen.

Realistische ongevallen bereiden de eerste-hulpverleners beter voor op hulpverlening in de praktijk. De ongevallen zijn zo gekozen dat er gedurende een seizoen, het grootste deel van het Oranje Kruisboekje wordt zo behandeld.


Tijdens de oefenavond werd gebruik gemaakt van de EHBO-rugtassen die ook tijdens evenementen worden gebruikt. Zo raken de EHBO'ers ook daarmee bekend. Na elke oefening werden de verbanden en handelingen door de hele groep cursisten uitgevoerd.


De komende weken wordt het lesschema van de vervolglessen voor 2019 samengesteld. Ook dan hebben de lessen het basisniveau, benodigd voor het verleng-en van het OK-diploma, en het gevorderden-niveau met de speciale cursus 'stop de bloeding'.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
bottom of page