top of page

Actueel

Vrijwel geen ongevallen bij spectaculaire Tractor Pulling Eemnes 2018

Op de zesde editie van Tractor Pulling Eemnes zijn vrijwel geen slachtoffers gevallen. De organisatie heeft er alles aan gedaan om het evenement zo veilig mogelijk te maken. Met resultaat. Toch zette EHBO-Eemnes professionele hulpverleners in om adequaat hulp te kunnen verlenen als er een ernstig ongeval zou plaatsvinden.

De vrijdagmiddag en -avond waren ingeruimd voor spectaculaire races op het circuit naast de tractorpullingbanen. Met angstaanjagende snelheid raceden buggy's en quads over de baan.


Vanwege het verhoogde risico op ernsitge ongevallen was een ambulanceteam aanwezig met een ambulance van RAV Gooi en Vechtstreek. Het ambulanceteam hoefde niet ver te reizen: het was het Eemnesser ambu-echtpaar Henk en Marleen Schovers.

In nauw overleg met de organisatie werd de hele hulpverlening georganiseerd door EHBO Eemnes. Daardoor sloten de hulpverleningsniveau's naadloos op elkaar aan. Bij de trekkertrekwedstrijden bleek het concept van 'verschillende zorg vanuit één organisatie' goed te werken.

Vanaf een veilige afstand en achter de barrières volgen de hulpverleners zij aan zij het spektakel op de racebaan.


De vrijdagmiddag stonden demonstraties van quads en buggy's op het programma en verschillende races.


Bij de caravanrace werden verschillende afgedankte en leeggehaalde sleurhutten aan puin gereden. Het was een hilarische race waarbij de ene na de andere caravan in stukken over de baan vloog.


Het publiek was in grote getale naar het evenemententerrein aan de Te Veenweg Zuid gekomen om de spektakelrace mee te maken. Ze werden getrakteerd op de grootste 'demolition derby' van het Eemland. Door een stuurfout kwam een van de caravans in de verste bocht vast te zitten. Wat volgde was een opeenhoping van wrakken toen de ene na de andere deelnemer zich in het obstakel wrong.


De achteruitrijrace was zo mogelijk nog spectaculairder. De deelnemers hadden hun auto's speciaal geprepareerd. Zo waren alle ruiten verwijderd en waren in de auto's rollbars gelast. De deelnemers droegen allemaal een valhelm en een nekkraag.


Dat kon niet voorkomen dat sommige bestuurders met wat blauwe plekken en spierpijn uit hun verwrongen auto kropen. Een kleine motorbrand werd snel geblust. Geen van de auto's heeft het overleefd. Voornamelijk omdat de organisatie had besloten dat de race net zo lang door ging totdat er geen auto meer reed. Het publiek genoot met volle teugen.


Eerder die dag waren de quads op de baan. Een van de rijders maakte een lelijke val die door een familielid werd gefilmd. Een collega-rijder bezeerde zijn ribben. Beiden onfortuinlijke coureurs werden door de ambulance-verpleegkundige onderzocht op de behandelpost. Verdere behandeling bleek niet nodig en beide deelnemers konden met lichte verwondingen gaan deelnemen aan het feest, later die avond.

De behandelpost was ingericht in een door de organisatie verzorgde tent van 6 x 3 meter met een houten vlondervloer. De post was zo ingericht dat tenmiste drie liggende en vier zittende patiënten behandeld zouden kunnen worden. Alle materialen zijn van EHBO Eemnes.


De professionele tent, die aan alle veiligheidseisen voldoet, was dit jaar op een andere plek neergezet. De behandelpost stond aan het begin van de pullingbaan. Op de foto is het de kleine witte tent helemaal boven in beeld.


Voor deze positie was gekozen om tijdens de feest-avonden niet in de harde muziek te zitten van de festtent: de grote witte tent onderin beeld. Bovendien konden vanaf dat uitrukpunt de hulpverleners snel de baan op als op de pulling-baan een tractor een ongeval zou krijgen. Verder was de tent goed bereikbaar voor ambulances en door de ingang van het publiek af te wenden, werd inkijk voorkomen.


EHBO-voorzitter Marco Kamphuis kon de gemeenteambtenaar die adviseert over de veiligheid van het evenement vol trots de inzet van mensen en materiaalen laten zien. Volgens de ambtenaar was de medische kant dik in orde.


Maar ook de andere veiligheidsaspecten, zoals brandveiligheid en publieksbeheersing (crowd control) werden door de inspecteurs van de gemeente en de Veiligheidsregio Utrecht, zeer goed beoordeeld.


Dat was overigens wel te verwachten want het bestuur van de Stichting Pulling Eemnes heeft maandenlang intensief contact gehad met de gemeente om de vergun-ning rond te krijgen. Op alle punten heeft de organisatie (ruimschoots) aan de steeds strenger wordende eisen voldaan.


Er stonden honderden (drang) hekken en 200 meter beton-barrières om het publiek te beschermen. De organisatie had er zelfs, op eigen kosten, voor gezorgd dat de Te Veenweg verlicht werd met lichtkarren. Door de plaatsing van de geluidswal zou de weg te donker zijn voor de bezoekers die 's nachts huiswaarts zouden keren, vond het stichtingsbestuur.


Om tijdens de feestavond ook goed verlicht te zijn, maakte Arie nog een extra bouwlamp aan de behandeltent. De sfeervolle LED-verlichtingsslang werd aangevuld met de TL-balken van de vereniging, die als de stroom uitvalt nog uren kunnen branden op de ingebouwde accu. Technisch duo Annie en Arie fiksten de klus ruim voordat de duisternis inviel en het feest begon.


Op zaterdag 1 september domineerden tractoren in verschillende klassen de weilanden aan de Te Veenweg. Om half tien werden de eerste tractoren gestart en reden ze de weegbrug op en naar de start.

Gedurende de tractorpulling wedstrijden stonden vier hulpverleners paraat, onder de medische leiding van een ervaren ambulancebroeder. Zij hebben een speciale opleiding gevolgd voor het verlenen van geavanceerde eerste hulp.


Om die hulp goed te kunnen bieden, beschikten de ambulancebroeders over een complete set ATLS-materiaal (Advanced Trauma Life Support) om zwaar gewonde patiënten een optimale overlevings-kans te geven in de eerste minuten na een ongeval.

De set met speciale materialen voor het vrijmaken en -houden van de luchtweg, het toedienen van zuurstof., afzuiging, spalken en het verzorgen van massale bloedingen en uitgebreide brandwonden werd via de EHBO-vereniging beschik-baar gesteld.

Alle EHBO'ers liepen in hun gloednieuwe uniformen. De werkkleding van de ambulancemedewerkers en die van de EHBO lijken sterk op elkaar. De hulpdiensten hebben een code afgesproken voor de kleur van de onderzijde van de werkkleding. De ambulance heeft enamel-groen, de EHBO kobalt-blauw, het Rode Kruis felrood, BHV bordeauxrood en de dierenambulance donkergroen. Voordeel is dat hulpverleners gemakkelijk te herkennen zijn. Nadeel is dat ze moeilijk uit elkaar te houden zijn voor veel mensen. Als iemand de kleurcode niet kent moet die op de rug lezen bij welke dienst ze horen.


Omdat de ambulancekleding niet beschermd is, dragen sommige hulpverleners die geen ambulance-certificering hebben de fluorgeel-enamelkleding en hebben ze onduidelijke termen op de rug, zoals medic responder. Ook gebruiken ze de Star of Life: het internationale ambulancesymbool. Daarom laat Ambulancezorg (AZN) Nederland nieuwe uniformen ontwerpen die exclusief voor ambulancepersoneel is en waarop een patent zit. Niemand mag die kleding namaken, dragen of verkopen zornder toestemming van AZN.


Soms levert het EHBO-uniform ook wat verwarring op. De vuilnisophaaldienst van Ganse-winkel heeft dezelfde kleding.


Vanuit de lucht was pas goed te zien hoeveel werk de organisatie had verricht om het terrein op orde te krijgen. Er waren verschillende tenten, vijf enorme podiumwagens, honderden meters afzetting en natuurlijk de klei- en de zandbaan voor de pullingwedstrijden. Voor de kinderen was er een minikermis, er waren kraampjes en verschillende eetgelegenheden. De organisatie had het prima georganiseerd.

Tijdens de tractor pullingwedstrijden maakte een helicopter rondvluchten. De hulpverleners die de eerste dag in september dienst draaiden kregen van de EHBO-vereniging een rondvlucht aangeboden. Monique, Arie en Annie waren zo dapper om in de heli te stappen. Zij konden Eemnes en de wijde omgeving vanuit een uniek standpunt bekijken. EHBO Eemnes koestert haar hulpverleners en kon zo laten blijken hoezeer zij gewaardeerd worden. De luchtfoto werd door Monique gemaakt.


Marco was bang dat hij in de melee niet teruggevonden zou worden en besloot de EHBO-rugzak te voorzien van een fluorgeel vlaggetje met 'EHBO' daarop. De hilariteit die dat bij ambulancechauffeur Henk Schovers teweeg bracht, werd waarschijnlijk gewoon ingegeven door jaloezie. Geruchten gaan dat er daarom wordt gewerkt aan een vlaggetje met het ambulancelogo op een pet, zodat ook Henk voortaan overal zichtbaar is.


Het evenement trok over de twee dagen meer dan 4000 bezoekers. Het weer was daar zeker debet aan. De temperaturen waren beiden dagen ruim boven de twintig graden en er viel geen druppel regen.


Aan het eind van de middag stond het vooral vol bij de honderd- meterlijn van de wedstrijdbaan: het punt waarop de tractoren een 'full pull' rijden. Op dat punt was de feesttent geplaatst met daarin de grote bar. De bezoekers kochten daar massaal bier en de vaten konden maar met moeite aangesleept worden. Ook de andere twee verkooppunten draaien boven verwachting goed. Het zomerse weer droeg zeker bij aan de drankomzet op de eerste dag van de metereologische herfst. Iedereen genoot van de zon en het spektakel op de baan. Vooral tijdens de zwaarste wedstrijd- en demoklassen.


Aan alles was gedacht. Zo zou een ambulance over het terrein naar de tent begeleid worden door Remon die zijn crossfiets van een EHBO-logo had voorzien.


Maar een ambulanceinzet was niet nodig. Op de zaterdag bleef het opvallend rustig op de behandelpost. Op het evenement kwamen niet alleen veel bezoekers af, maar ook wespen. De EHBO'ers moesten veel mensen behandelen voor een wespensteek.


's Middags wisselden de ploegen. Arie en Toos namen de dienst over van Annie en Monique en Henk wisselde met Wietze. Ook de middagploeg kon volop genieten van de zon. Er meldden zich nauwelijk mensen op de EHBO-post. Twee onfortuinlijke kinderen werden door door de Eemnesser ambuchauffeur Wietze opgevangen. Troostende woorden en een koelzak deden wonderen bij de kids.


Het evenement werd zaterdag afgesloten met een spetterend feest in een afgeladen feesttent waar de drank zeer rijkelijk vloeide. Voor sommigen wat al te rijkelijk. Niet iedereen was zelfstandig in staat om zijn of haar bed te bereiken. Maar met wat hulp van vrienden kwam iedereen veilig thuis.


Een dag eerder, op vrijdagavond, was dat anders. Een zwaar benevelde bezoeker kwam te val met zijn fiets op de Zuidersingel. Hij werd opgevangen door toevallige feestgangers en door Marco en Wallie, die op weg naar huis het ongeval passeerden. De zwaar gewonde fietser moest met hoofdletsel naar het ziekenhuis worden afgevoerd per ambulance.Dit evenement was bijzonder leerzaam voor EHBO Eemnes voor wat betreft de opschaling van de zorg. Niet in kwantiteit maar in kwaliteit. Was bij de triathlon Huizen, dat over een groot gebied verspreid was, de zorg gegarandeerd door de inzet van veel BLSers (EHBO'ers) en een ambuteam, bij de kleinschalige trekkertrekwedstrijden was het de inzet van ALS en ATLS personeel.


De samenwerking met professionals en de EHBO'ers is een grote stap in de uitbreiding van evenementenhulpverlening door EHBO Eemnes. Uitgevoerd door een groep enthousiaste vrijwilligers die jaarlijks uren, dagen en soms weken van hun vrije tijd opofferen om er te zijn als hun hulp nodig is.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
<