Actueel

Vrijwel geen ongevallen bij spectaculaire Tractor Pulling Eemnes 2018

Op de zesde editie van Tractor Pulling Eemnes zijn vrijwel geen slachtoffers gevallen. De organisatie heeft er alles aan gedaan om het evenement zo veilig mogelijk te maken. Met resultaat. Toch zette EHBO-Eemnes professionele hulpverleners in om adequaat hulp te kunnen verlenen als er een ernstig ongeval zou plaatsvinden.

De vrijdagmiddag en -avond waren ingeruimd voor spectaculaire races op het circuit naast de tractorpullingbanen. Met angstaanjagende snelheid raceden buggy's en quads over de baan.


Vanwege het verhoogde risico op ernsitge ongevallen was een ambulanceteam aanwezig met een ambulance van RAV Gooi en Vechtstreek. Het ambulanceteam hoefde niet ver te reizen: het was het Eemnesser ambu-echtpaar Henk en Marleen Schovers.

In nauw overleg met de organisatie werd de hele hulpverlening georganiseerd door EHBO Eemnes. Daardoor sloten de hulpverleningsniveau's naadloos op elkaar aan. Bij de trekkertrekwedstrijden bleek het concept van 'verschillende zorg vanuit één organisatie' goed te werken.

Vanaf een veilige afstand en achter de barrières volgen de hulpverleners zij aan zij het spektakel op de racebaan.


De vrijdagmiddag stonden demonstraties van quads en buggy's op het programma en verschillende races.


Bij de caravanrace werden verschillende afgedankte en leeggehaalde sleurhutten aan puin gereden. Het was een hilarische race waarbij de ene na de andere caravan in stukken over de baan vloog.


Het publiek was in grote getale naar het evenemententerrein aan de Te Veenweg Zuid gekomen om de spektakelrace mee te maken. Ze werden getrakteerd op de grootste 'demolition derby' van het Eemland. Door een stuurfout kwam een van de caravans in de verste bocht vast te zitten. Wat volgde was een opeenhoping van wrakken toen de ene na de andere deelnemer zich in het obstakel wrong.


De achteruitrijrace was zo mogelijk nog spectaculairder. De deelnemers hadden hun auto's speciaal geprepareerd. Zo waren alle ruiten verwijderd en waren in de auto's rollbars gelast. De deelnemers droegen allemaal een valhelm en een nekkraag.


Dat kon niet voorkomen dat sommige bestuurders met wat blauwe plekken en spierpijn uit hun verwrongen auto kropen. Een kleine motorbrand werd snel geblust. Geen van de auto's heeft het overleefd. Voornamelijk omdat de organisatie had besloten dat de race net zo lang door ging totdat er geen auto meer reed. Het publiek genoot met volle teugen.


Eerder die dag waren de quads op de baan. Een van de rijders maakte een lelijke val die door een familielid werd gefilmd. Een collega-rijder bezeerde zijn ribben. Beiden onfortuinlijke coureurs werden door de ambulance-verpleegkundige onderzocht op de behandelpost. Verdere behandeling bleek niet nodig en beide deelnemers konden met lichte verwondingen gaan deelnemen aan het feest, later die avond.

De behandelpost was ingericht in een door de organisatie verzorgde tent van 6 x 3 meter met een houten vlondervloer. De post was zo ingericht dat tenmiste drie liggende en vier zittende patiënten behandeld zouden kunnen worden. Alle materialen zijn van EHBO Eemnes.


De professionele tent, die aan alle veiligheidseisen voldoet, was dit jaar op een andere plek neergezet. De behandelpost stond aan het begin van de pullingbaan. Op de foto is het de kleine witte tent helemaal boven in beeld.


Voor deze positie was gekozen om tijdens de feest-avonden niet in de harde muziek te zitten van de festtent: de grote witte tent onderin beeld. Bovendien konden vanaf dat uitrukpunt de hulpverleners snel de baan op als op de pulling-baan een tractor een ongeval zou krijgen. Verder was de tent goed bereikbaar voor ambulances en door de ingang van het publiek af te wenden, werd inkijk voorkomen.


EHBO-voorzitter Marco Kamphuis kon de gemeenteambtenaar die adviseert over de veiligheid van het evenement vol trots de inzet van mensen en materiaalen laten zien. Volgens de ambtenaar was de medische kant dik in orde.


Maar ook de andere veiligheidsaspecten, zoals brandveiligheid en publieksbeheersing (crowd control) werden door de inspecteurs van de gemeente en de Veiligheidsregio Utrecht, zeer goed beoordeeld.


Dat was overigens wel te verwachten want het bestuur van de Stichting Pulling Eemnes heeft maandenlang intensief contact gehad met de gemeente om de vergun-ning rond te krijgen. Op alle punten heeft de organisatie (ruimschoots) aan de steeds strenger wordende eisen voldaan.


Er stonden honderden (drang) hekken en 200 meter beton-barrières om het publiek te beschermen. De organisatie had er zelfs, op eigen kosten, voor gezorgd dat de Te Veenweg verlicht werd met lichtkarren. Door de plaatsing van de geluidswal zou de weg te donker zijn voor de bezoekers die 's nachts huiswaarts zouden keren, vond het stichtingsbestuur.


Om tijdens de feestavond ook goed verlicht te zijn, maakte Arie nog een extra bouwlamp aan de behandeltent. De sfeervolle LED-verlichtingsslang werd aangevuld met de TL-balken van de vereniging, die als de stroom uitvalt nog uren kunnen branden op de ingebouwde accu. Technisch duo Annie en Arie fiksten de klus ruim voordat de duisternis inviel en het feest begon.


Op zaterdag 1 september domineerden tractoren in verschillende klassen de weilanden aan de Te Veenweg. Om half tien werden de eerste tractoren gestart en reden ze de weegbrug op en naar de start.

Gedurende de tractorpulling wedstrijden stonden vier hulpverleners paraat, onder de medische leiding van een ervaren ambulancebroeder. Zij hebben een speciale opleiding gevolgd voor het verlenen van geavanceerde eerste hulp.


Om die hulp goed te kunnen bieden, beschikten de ambulancebroeders over een complete set ATLS-materiaal (Advanced Trauma Life Support) om zwaar gewonde patiënten een optimale overlevings-kans te geven in de eerste minuten na een ongeval.

De set met speciale materialen voor het vrijmaken en -houden van de luchtweg, het toedienen van zuurstof., afzuiging, spalken en het verzorgen van massale bloedingen en uitgebreide brandwonden werd via de EHBO-vereniging beschik-baar gesteld.

Alle EHBO'ers liepen in hun gloednieuwe uniformen. De werkkleding van de ambulancemedewerkers en die van de EHBO lijken sterk op elkaar. De hulpdiensten hebben een code afgesproken voor de kleur van de onderzijde van de werkkleding. De ambulance heeft enamel-groen, de EHBO kobalt-blauw, het Rode Kruis felrood, BHV bordeauxrood en de dierenambulance donkergroen. Voordeel is dat hulpverleners gemakkelijk te herkennen zijn. Nadeel is dat ze moeilijk uit elkaar te houden zijn voor veel mensen. Als iemand de kleurcode niet kent moet die op de rug lezen bij welke dienst ze horen.