top of page

Actueel

Gezellige buitenspeeldag in Eemnes

De buitenspeeldag in Eemnes werd druk bezocht en was voor de kinderen van 4 tot 12 jaar een groot succes. Meer dan 120 kinderen deden mee. Het evenement werd voor de eerste keer georganiseerd door Versa Welzijn om kinderen te stimuleren meer buiten te spelen. Op wat kleine wondjes na, bleef het voor de EHBO'ers rustig.

Foto: Versa Welzijn

Het springkussen, in de vorm van een imposant kasteel had wat moeite om op gang te komen. Toen de verhuurder langs kwam om te kijken waarom het kasteel wat slapjes was, bleek al snel dat het aggregaat niet hard genoeg draaide. Het aggregaat leverde de stroom voor de blower die lucht in het kasteel blies. Het luchtkasteel kon daarna door de kinderen naar hartenlust worden gebruikt.


Een paar kinderen hadden wondjes aan hun teen omdat ze op blote voeten liepen of met slippers gingen voetballen. Al voor aanvang van de buitenspeeldag moest een jong deelnemertje behandeld worden aan een hoofdwondje. Hoewel de bloeding gestopt was besloten de ouders het wondje te laten lijmen in het ziekenhuis. Het onfortuinlijke jochie moest later die middag wéér door de EHBO'ers behandeld worden omdat het wondje weer was open gegaan.


De balonnenclown liep tussen de verschillende spellen door waaraan de kinderen konden deelnemen. Massaal stortten de kinderen zich op het maken van slijm: met lijm, scheerschuim, kleurstof en lenzenvloeistof werden bekertjes gevuld met een soort zacht kauwgom. Tientallen kinderhandjes waren na afloop knalgroen of smurfenblauw. De waterglijbaan was het erg populair door het warme weer. Ook het waterballonnengevecht koelde de kinderen wat af. Koekhappen en snoepvissen liepen wat minder, maar veel kinderen maakten bij het sieraden maken een ketting voor hun vader als vaderdagskadootje.


Vrijwilligers


Alle spelonderdelen werden door vrijwilligers bemenst. Dat waren meestal leeftijdgenootjes van de deelnemertjes. Een leuk idee van Versa want zo beleefden de kinderen samen een gezellige dag. De vrijwilligers kregen een uitgebreide lunch vooraf en werden na afloop getrakteerd op een bezoek aan de patatzaak.


De vrijwilliger in de pannakooi liet zich de panna-goals door de kleuters regelmatig welgevallen. Twee grimeuses veranderden tientallen kindergezichtjes in monsters of tijgers terwijl binnen veel kinderen cupcakes versierden en opaten. Er was daar een heus tafelvoetbaltoernooi georganiseerd en de kinderen konden op een levensgroot scherm een racespelletje spelen.


De kinderen kregen allemaal limonade en een traktatie. Voor de meesten was de keuze (een appel, een peer of een waterijsje) al snel gemaakt.

Eikenprocessierups


Daags voor het evenement waarschuwde de gemeente Eemnes voor de eikenprocessierups. Het evenement werd georganiseerd rond Impuls: het jeugdhonk aan de Noordersingel. Aan die weg staan veel eiken. Uit inspectie vooraf bleek dat er slechts één nest zat met de rupsen die sterk prikkelende brandhaartjes hebben. Contact met de huid veroorzaakt erge jeuk, soms blaasjes en roodheid. Als de brandhaartjes door de wind in ogen waaien, moeten die gespoeld worden met ruim water en moet het slachtoffer naar het ziekenhuis om door een oogarts behandeld te worden. De haartjes kunnen een ooginfectie veroorzaken die tot blindheid kan leiden. Niet alleen bij mensen, maar ook bij honden, trouwens.


foto: Provincie Utrecht

Foto: Provincie Utrecht


Ingeademde brandhaartjes kunnen leiden tot een zwelling van de tong (moeilijk slikken) en slijmvliezen in de keel. Daardoor kan een slachtoffer ademhalingsmoeilijkheden krijgen. Ook een sterke allergische reactie kan leiden tot ademnood. Het protocol dat EHBO Eemnes hanteert is er dan ook op gericht om snel deskundige hulp in te schaken als dat nodig is.


Vaak komen de stekende haartjes met weerhaakjes op de huid terecht, als ze door de wind vervoerd worden. De haartjes kunnen met plakband of kleefpleister van de huid gestript worden, waarna die goed moet worden afgespoeld en ingesmeerd met mentholcrème om de jeuk te verminderen. Alle materialen om een eikenprocessierupsslachtoffer te behandelen zijn in één pakket bij elkaar gebracht om als EHBO'er gemakkelijker te kunnen werken.


Met het direct opstellen van een protocol en het samenstellen van een behandelpakket, speelde EHBO Eemnes snel en effectief in op de wens van de afdeling vergunningen van de gemeente. Ongevallen door de eikenprocessierups deden zich, zoals verwacht, niet voor.


Huis van Eemnes


De plaats van de eerste buitenspeeldag aan de Noordersingel is de beoogde locatie voor het nieuw te bouwen Huis van Eemnes. De hekken rond het terrein waren al weggehaald. De tweede buitenspeeldag zal dus mogelijk op een andere locatie moeten gaan plaatsvinden. Maar dat is voor later zorg.Foto: Gemeente Eemnes


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
bottom of page