top of page

Actueel

Trappenbergloop warm en vrijwel zonder ongevallen

Bij de Trappenbergloop 2018 in Huizen meldden zich slechts twee slachtoffers. Een volwassen loper had bij een val zijn knie open gehaald. Een tienjarige deelnemer was op een bospad door zijn enkel gezwikt. Beiden werden na behandeling naar huis gestuurd.

De weersverwachting was onheilspellend: 2-4 graden, vorst aan de bodem en windkracht 4-5. Dat zou een gevoelstemperatuur opleveren van beneden het vriespunt. En daarom werd een speciaal koudeprotocol ingevoerd. Maar het warmtefront na de voorafgaande hevige vorstperiode kwam veel sneller dan verwacht. Op de dag van de hardloopwedstrijd van AV Zuidwal scheen de zon volop, was het kurkdroog en meer dan 10 graden. Het warmteprotocol en de hypothermiepakketten waren wat voorbarig. Evenals de uitgedeelde fluorgele mutsen met reflectiestreep, die de EHBO'ers kregen.

Helaas moest de vaste arts van het evenement het wegens privéomstandigheden laten afweten. Maar de 500 renners waren in de goede handen van Toos, Arie, Wallie, Marco en Daan. Remon crosste op zijn fiets met spullen heen en weer en hield de boel in de gaten. De behandelpost was bij de paramedische dienst van de Trappenberg. Ook dit laatste gebouw van de revalidatie-instelling staat op de nominatie om binnenkort gesloopt te worden. de Trappenberg verhuist naar een terrein naast Ter Gooi Ziekenhuis in Hilversum. Hoe de Rabobank Trappenbergloop er hierna zal uitzien is nog niet zeker.

Zoals ieder jaar was Daan op de fiets op het parcours te vinden. Arie zat met een terreinwagen van de organisatie klaar om deelnemers van het parcours te pikken. Dat bleek niet nodig.

De terreinwedstrijdenvan AV Zuidwal worden altijd in een gezellige sfeer gelopen en er is goed contact met de organisatie, verkeersregelaars, masseurs en lopers. De organisatie van het evenement is altijd prima geregeld. Evenals de catering: het vaste broodje rookworst!

De lange afstand (10,5 km) werd in een iets langzamere tijd gelopen dan het afgelopen jaar. Leon Graumans kwam als eerste over de finish. Hij legde de afstand af in 36:53. Minder dan zes minuten later finishte de snelste vrouw, Bray Heather, in een tijd van 46:07. Benieuwd hoe de andere vijfhonderd lopers het eraf brachten? Kijk op www.trappenbergloop.nl

De dag die om half negen begon eindigde met het uitladen en opbergen van de enorme stapel hulpverleningsmaterialen, die nauwelijks gebruikt waren. Bij het maken van een inzetplan wordt de materiaallijst samengesteld. Daarbij wordt uitgegaan van een groot aantal slachtoffers die bij meerdere ongevallen betrokken zijn. Met alle realistische scenario's wordt rekening gehouden. Uitgangspunt is dat de EHBO'ers nooit zonder genoeg van de juiste materialen mogen zitten, hoeveel mensen zich ook melden bij de eerstehulp- verleners.

(foto's: Remon van Dijkhuizen)

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
bottom of page