top of page

Actueel

Weinig ongevallen tijdens feestweek

Het door de KPJ-georganiseerde Eemnestival is zonder al teveel incidenten verlopen. De organisatie en EHBO-vereniging kunnen terugkijken op een gezellig en veilige feestweek. Op het dorp zijn dan ook alleen positieve reacties te horen. De onverwachte regenbuien zijn dan snel vergeten.

Voor de EHBO'ers was er gelukkig niet veel te doen. Kleine pleisterwondjes, splintertjes en een enkele blauwe plek waren het merendeel van de behandelde letsels. Behalve bij 'Met vaart in de Vaart'. Daar vielen twee slachtoffers.

De waaghalzen moesten vanaf een hoog platform naar beneden fietsen en via een smalle balk op het ponton de bel luiden. Een van de deelnemers werd met een gebroken neus afgevoerd naar het ziekenhuis.

Een andere deelnemer, verkleed als Superman, maakte een supersmak tegen het ponton. Twee enorme blauwe plekken op zijn benen en een pijnlijke schouder waren het nare gevolg. Bekijk het filmpje van de Val van Superman hier.

Extra inzetten bij evenementen met een verhoogd risico bleken niet nodig. Een jonge ruiter die bij het ringsteken op het paard zonder zadel viel, bleek niet gewond.

De veldpost die opgezet was in het weiland bij de Obstacle Run hoefde door niemand te worden bezocht. Alle deelnemers kwamen zonder blessures over de finish van deze spektakelrace.

In overleg met de gemeente en organisatie is besloten om niet bij alle evenementen EHBO'ers aanwezig te laten zijn. Bij het kaartspelen (bollen) en op de ouderenmiddag waren EHBO'ers direct oproepbaar. Bij ernstige ongevallen zou de organisatie zelf 112 bellen. Dit systeem werkte goed. De EHBO'ers die standby waren hoefden niet te worden opgeroepen. Als ongevalletjes verwacht werden, zoals bij de kindermiddag, waren EHBO'ers in de feesttent.

De KPJ had een tent verzorgd achter de feesttent waar de behandelpost werd opgebouwd. De huurtent was een goed idee. De partytent van de EHBO had de regenbuien en stormen waarschijnlijk niet overleefd.

De samenwerking tussen brandweer en EHBO Eemnes bij de wielerwedstrijd verliep opmerkelijk goed. De vrijwilligers van de organisaties stonden als teams langs de route van het Criterium de Eemnes. De coördinatie was in handen van een brandweerman en een EHBO'er.

De hulpverleners waren herkenbaar aan een veiligheidsvest met het logo van EHBO en brandweer daarop. In totaal stonden 17 hulpverleners onder medische leiding van arts Jeroen Oeben paraat om de wielrenners eerste hulp te verlenen. Voor het hulpverleningsteam was een apart portofoonnetwerk beschikbaar voor directe communicatie.

Bij het Criterium kwam een wielrenster ten val. De baancommissarissen waarschuwden de overige rijders en de hulpverleners konden direct naar het slachtoffer. Het ongeval vond plaats op de Raadhuislaan, direct na de haakse bocht met de Wakkerendijk. Terwijl de hulpverleners haar hoofd fixeerden omdat nekwervelletsel niet meteen kon worden uitgesloten, ging ook de arts naar het ongeval. Hij gaf het sein dat de wielrenster lopend kon worden afgevoerd naar de behandelpost. Verder onderzoek daar wees uit dat zij een lichte hersenschudding, wat schaafwondjes en een gekneusde elleboog had. Haar valhelm had ernstiger letsel voorkomen. De ongelukkige deelneemster kon, nadat haar elleboog door de EHBO'ers was behandeld, naar huis.

De EHBO'ers hebben veel uren gestoken in de feestweek en het hulpverleningsteam kan terugkijken op een veilige en gezellige feestweek. Hun aanwezigheid werd door de bezoekers en organisatie erg op prijs gesteld.

Alle foto's werden gemaakt door staf-fotograaf Remon van Dijkhuizen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
bottom of page