top of page

Actueel

Brandweer Eemnes reanimeert


Bij een reanimatie in Eemnes roept de 1-1-2-centralist niet alleen een ambulance op maar ook de vrijwilli-gers van brandweer Eemnes. Die verzamelen op de kazerne, pakken daar hun AED-rugzak op en rijden met een brandweervoertuig naar het adres. Ze rijden met zwaailicht en sirene om zo snel mogelijk ter plaatse te kunnen zijn. Immers, bij reanimatie geldt: iedere seconde telt.

In Eemnes wordt (nog) geen gebruik gemaakt van burgerhulpverleners die via de alarmeringssystemen HartslagNu of Hartveilig Wonen. kunnen worden opgeroepen. Daarom wordt de Eemnesser brandweer ingezet.

Ook bij evenementen in Eemnes waar EHBO Eemnes eerste hulp verleent en waar gereanimeerd moet worden, rukt de Eemnesser brandweer uit. Over de samenwerking tussen brandweer en EHBO zijn afspraken gemaakt. Als de EHBO'ers begonnen zijn met de reanimatie, biedt de brandweer haar hulp aan. Gaat de reanimatie door het EHBO-team goed dan zullen zij de EHBO'ers assisteren, door bijvoorbeeld het op afstand houden van publiek en het vrijmaken van de weg voor de ambulance. Gaat de reanimatie niet volgend protocol dan nemen zij de reanimatie over.Op elk moment kunnen de eerstehulpverleners de brandweerlieden vragen om bij de reanimatie te assisteren of die over te nemen.

Het overnemen van de reanimatie gebeurt volgens vaste afspraken. Wanneer de AED is aangesloten nemen één of twee brandweermensen de plaats in van de EHBO'ers zodra de AED aangeeft te analyseren. Elke twee minuten 'zegt' de AED: "Patiënt niet bewegen, ritme wordt gecontroleerd". Dat is het teken voor de hulpverleners om te wisselen.

Is er geen AED aangesloten dan gaan de EHBO'ers gewoon door met borstcompressies en beademingen, terwijl de brandweerlieden de borst vrijmaken en de AED aansluiten. Zodra de elektroden zijn aangesloten en de AED gaat analyseren neemt de brandweer de reanimatie over.

De EHBO'ers moeten duidelijk aangeven wanneer zij afgelost willen worden. Zorg ervoor dat geen tijd verloren gaat aan het wisselen van de hulpverleners en dat de borstcompressies en beademingen zo kort mogelijk onderbroken worden.

Wanneer een (werkende) AED is aangesloten, blijft die aangesloten totdat het ambulanceteam die verwijdert. Als de EHBO-AED is aangesloten wordt die dus niet voor de brandweer-AED gewisseld.

De inzet van de brandweervrijwilligers betekent niet dat de EHBO'ers buiten spel staan: het is een goede aanvulling op de eerste hulp die de overlevingskans van het slachtoffer alleen maar vergroot. Samenwerken kan mensenlevens redden.

(foto: Remon van Dijkhuizen)

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
bottom of page