top of page

Actueel

Watten-tijdperk toch niet voorbij


Al jaren geleden moesten vette watten het veld ruimen voor synthetische watten. Later moesten de witte watten het ontgelden. En sinds de 27e druk van Het Oranje Kruis Boekje zijn nu ook de synthetische watten verdwenen. Maar vette watten zijn het nieuwe wondermiddel bij wandelletsels.

In de verbandtrommels van weleer zaten rollen vette watten die gebruikt werden bij drukverbanden en wonddrukverbanden. Vette watten zijn gemaakt van ruw, ongebleekt katoen. Ze zijn waterafstotend en veerkrachtig. En van die laatste eigenschap werd gebruik gemaakt om de druk van een zwachtel bij een drukverband gelijkmatig te verdelen. Maar werken met vette watten was niet gemakkelijk omdat de pluizige rol moeilijk gelijkmatig was aan te brengen.

Omdat de vette watten geen vocht opnemen moest er op een wonddrukverband een laag vochtopnemende witte watten gebruikt worden om het bloed op te nemen dat eventueel door het verband lekte. De vette watten verdwenen al meer dan twee decennia gelden uit de EHBO-koffer.

Ook de witte watten verdwenen uit de OK-verbandkoffer. De witte watten worden ook verbandwatten genoemd, of zigzag-watten, omdat ze meestal zigzagsgewijs opgevouwen zijn. Witte watten werden gebruikt om bloed dat door een steriel gaasje (of een snelverband) lekte zou worden geabsorbeerd. Zo bleef het verband droog. En 'droog verbinden' was een belangrijk EHBO-credo. Ziektekiemen kunnen makkelijker door een doorbloed verband heendringen dan door een droog dekverband.

Het laagje witte watten op een steriel gaasje rond een vinger, was niet het gemakkelijkste verband en veel EHBO'ers vonden het aanleggen van een dekverband om een vinger dan ook niet makkelijk.

Maar zijn de watten nu helemaal uit de eerstehulpkoffer verdwenen? Nee. Sinds 2014 worden de lopers van de Vierdaagse van Nijmegen door het Rode Kruis verbonden met vette watten als ze gesloten blaren aan hun tenen hebben. Veel sneller en veel eenvoudiger dan het intapen van de tenen.

Na twee decennia zijn de vette watten dus weer terug. En de verbandwatten kunnen nog steeds goed dienst doen om in je oren te stoppen als de buren een luidruchtig feestje hebben.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
bottom of page