top of page

Actueel

Atletiekwedstrijd AV Zuidwal druk bezocht


Meer dan 400 sporters van vier atletiekverenigingen ontmoetten elkaar op 1 april op de atletiekbaan van AV Zuidwal in Huizen. Twee hulpverleners stonden daar de hele dag paraat om gewonde atleten te behandelen. Regelmatig druppelden er slachtoffertjes de vaste EHBO-ruimte van de atletiekvereniging binnen.

Al kort na de start van de wedstrijden kwam een 10-jarig meisje met haar begeleidster de EHBO-post binnen. Ze was bij het hoogspringen ongelukkig terecht gekomen en had haar nek horen kraken. De EHBO'ers hielden haar hoofd vast en belden de ambulance. Het meisje werd al snel getroost door haar vader die even bij de wedstrijden kwam kijken. Na een kort onderzoek door de verpleegkundige, mocht ze de baan weer op.

"We zien maar weinig nekletsel bij kinderen, tenzij ze een ernstig ongeluk hebben gehad," zei de verpleegkundige tegen de vader en de atlete. Het meisje deed later die middag dan ook gewoon weer mee aan de wedstrijden.

De zonovergoten ochtend werd gevolgd door een flinke regenbui in de middag, maar de sporters tussen de 6 en 16 jaar, trokken zich daar weinig van aan. Het hardlopen, discus- en speerwerpen, kogelstoten en het hoog- en verspringen ging gewoon door. Het strakke tijdschema liep alleen op de looponderdelen een klein half uurtje uit.

Naast de gebruikelijke pleisterwondjes meldden zich ook een aantal atleten met band- en spierletsels. De verstuikte enkels werden verbonden met een steunverband: een drukverband met uitsluitend een ideaalwindsel en géén synthetische watten. Sinds de 27e druk van het Oranje Kruis Boekje zijn dus watten uit de verbandkoffer verdwenen. Net als de mitella.

De vaste EHBO-ruimte van de atletiekvereniging is niet groot, maar goed uitgerust met een behandeltafel, wasbak, een diepvrieskastje voor koelzakken en een materiaalkast. AV Zuidwal heeft een AED en een brancard. Toch hadden de hulpverleners zelf een rolstoel meegenomen voor atleten die moeilijk konden lopen. Dankzij de uitgebreide kantine was de catering uitmuntend.

De organisatie was erg blij met de komst van EHBO-vereniging Eemnes, omdat de vaste EHBO'ers op cursus waren en wij op korte termijn konden inspringen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
bottom of page