top of page

Actueel

Nieuwe richtlijnen reanimatie NRR

De Nederlandse Reanimatieraard (NRR) heeft onlangs de reanimatierichtlijnen voor de komende 5 jaar vastgesteld. De geplande introductie in 2020 werd in verband met de coronacrisis een jaar uitgesteld. Voor de reanimatie van volwassenen is niet veel veranderd, voor babyreanimatie wel. Voorlopig geldt overigens nog het Coronaprotocol, waarbij niet beademd wordt. Hieronder de veranderingen op een rijtje.

Elke 5 jaar vernieuwing


De internationale reanimatieraad ILCOR past om de vijf jaar haar richtlijnen aan, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. De regionale raden, zoals de European Resuscitation Council, nemen die richtlijnen over en passen ze zo nodig aan. De landelijke reanimatieraden (in Nederland is dat de Nederlandse Reanimatieraad) verandert daarna haar richtlijnen.


Reanimatie volwassenen


In de nieuwe lesstof wordt extra aandacht besteed aan het vroegtijdig herkennen van klachten. Naast veelvoorkomende klachten (een drukkende pijn op de borst, uitstralende pijn naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of maagstreek, zweten, misselijkheid of braken) zij nu ook minder duidelijke signalen benoemd, zoals pijn in de bovenbuik, kaak, nek of tussen de schouderbladen, zonder pijn op de borst, kortademigheid, extreme moeheid, duizeligheid, onrustig gevoel of gevoelens van angst en een snelle ademhaling.


Ook wordt extra aandacht besteed aan het regelmatig(er) controleren van de vitale functies bij een slachtoffer dat (weer) circulatie heeft, om verslechteringen tijdig op te merken. Nieuw is dat de draden van de electroden van de AED tijdens de anaylse ("Raak het slachtoffer niet aan. Apparaat analyseert") ook niet aangerakt worden. De AED kan dan denken dat het slachtoffer beweegt.


Het moment van alarmeren van 1-1-2 bij een verslikking is vervroegd (ook als een niet effectief ademend verslikkingsslachtoffer nog bij bewustzijn is moet 1-1-2 gealarmeerd worden) en de verplichte methode van de stabiele zijligging door de NRR is losgelaten: meerdere zijliggingen zijn acceptabel.


Bij volwassenen nog steeds: 30 borstcompressies/2 beademingen, 5-6 cm, tempo 100-120. AED zo snel mogelijk aansluiten en instructies volgen.


Tijdens de coronacrisis wordt alleen gekeken naar ademhaling en de ademweg niet vrijgemaakt. Ook wordt niet beademd (alleen borstcompressies) en wordt een doekje over mond en neus van het slachtoffer gelegd.


Reanimatie bij kinderen


Speciale aandacht is er voor het herkennen van ernstige ziekten bij kinderen die zouden kunnen leiden tot een circulatiestilstand.


De 1 minuut reanimeren van een kind voordat gealarmeerd wordt is komen te vervallen. Er moet direct gealarmeerd worden. Als de hulpverlener alleen is moet hij eerst 5 beademingen geven en dan pas bellen. De 15:2 verhouding, tempo 100-120, en 1/3 borstkasdiameter indrukken is gelijk gebleven.

Nieuw is de techniek van borst-compressies bij kinderen. In plaats van twee vingers tussen de tepels, wordt de Twee Duimen Omcirkelende Techniek gebruikt (zie foto). De vingers worden aan weerszijden van de borstkas op de rug van het kind geplaatste en de duimen komen naast elkaar op het onderste deel van het borstbeen.


Ook bij kinderen worden de handen op de onderste helft van het borstbeen geplaatst en niet langer halverwege.


Zoals bij volwassenen is extra aandacht voor het niet aanraken van de AED-draden en het goed in de gaten houden van een kind na terugkeer van de circulatie.


Lessen


De lessen worden nog dit jaar aangepast aan de nieuwe richtlijnen.




Commentaires


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
bottom of page