October 30, 2018

Volgend jaar start de cursus "Stop de bloeding, red een leven" bij EHBO Eemnes. Leden van de vereniging kunnen de cursus gratis volgen. In de les worden de EHBO'ers opgeleid om ernstige wonden snel en vooral effectief te stelpen. het aanleggen van een tourniquet en het opvullen van wonden zijn nieuwe technieken om ernstige bloedingen te stoppen.

Instructeur Marco Kamphuis volgde een cursus bij de VUmc Academie om de training te mogen geven. Na de opleiding zullen de eerstehulpsets die bij evenementen ingezet worden ook uitgebreid worden met speciale verbandmiddelen zoals het tourniquet. Op dit moment zit alleen in de traumaset een volledige uitrusting om bloedingen te stoppen. Die set wordt bij evenementen ingezet als er verpleegkundigen of ambulancebroeders aanwezig zijn.

Mogelijk dat in de volgende, 28e, druk van Het Oranje Kruisboekje de handelingen opgeno-men gaan worden. EHBO Eemnes wacht dat niet af en biedt in 2019 cursisten de mogelijkheid om de training, die in Amerika werd ontw...

October 28, 2018

Twee inzetten het afgelopen weekend: het Eemnesser Schuurtjefeestje en de Wolfs-kamerloop in Huizen. De drank vloeide rijkelijk aan de Wakkerendijk en de lopers van de hardloopwedstrijd kwamen, ondanks de lage temperatuur bezweet de finish over. De twee evenementen vielen dit jaar in hetzelfde weekend. Tussen de evenementen zat nog geen vijf uur. De inzet van de leden van het hulpverlenings-team hebben beide klussen prima afgehandeld.

Het biketeam Toos en Daan op een knooppunt op het parcours. De fiets links op de foto is niet van hen, maar de MTB van Remon, die als assistent door de bossen crosste.

Voor Wallie en Marco begon de zaterdagavond om half negen met het inpakken van de materialen. Er werd een standaardset met vouwbrancard ingezet op het Schuurtjefeestje. Dit jaar had het feest aan de Wakkerendijk pyjamaparty als thema. Een uurtje na aanvang van het feest nam Daan de dienst van Marco over. 

De live muziek, afgewisseld met een DJ, maakten het een gezellige avond op het dorp. Bij...

October 25, 2018

Wat is het verschil tussen een  'standby-dienst' en een 'oproep-dienst'? Moet ik omstan-ders tegenhouden als zij  foto's maken van een ongeval? Hoe zit het met de slachtoffer-registratie en privacywetgeving? Op deze website worden antwoorden gegeven op veelgestelde vragen van evenementenhulpverleners. Zo worden EHBO'ers verder ondersteund als zij hulp verlenen bij evenementen waar EHBO Eemnes hulp verleent.

De 'Handvatten voor hulpverleners' zijn te vinden in het beveiligde ledengedeelte van deze website. Hulpverleners van andere organisaties krijgen toegang tot een speciale pagina waarop de handvatten ook te lezen zijn. De regels, tips en afspraken gelden alleen voor EHBO Eemnes en zijn daarom niet voor iedereen zichtbaar.

In OPGEVEN EN AFZEGGEN staat beschreven hoe je je als hulpverlener voor een evenement kunt opgeven en wat je moet doen als je plotseling geen hulp kunt verlenen. Er is een vargencategorie besteed aan de WERKKLEDING.De kernploeg hulpverleners van  EHBO E...

October 9, 2018

Sinds kort vraagt de doktersassistente van de huisartsenpost (HAP) om het BSN van de patiënt met een hulpvraag. Dit Burger Servicenummer is persoonsgebonden. De dok-tersassistente krijgt na het invoeren van het nummer direct alle persoonsgegevens te zien.  Als een EHBO'er de HAP belt, is het daarom handig dat hij het BSN van het slachtoffer heeft. Wat tips.

Een BSN bestaat uit 9 cijfers, heeft geen letters en kan met het cijfer 0 beginnen. Het BSN staat op een paspoort, identiteitskaart, (brommer-)rijbewijs en verzekeringspasje. Hieronder zie je voorbeelden waar je het BSN op verschillende documenten vindt. Een BSN wordt in het Engels Personal Number genoemd.

 Achterzijde Europese zorgpas.

 Voorzijde zorgpas. Soms staat BSN op achterzijde.

 Achterzijde (brommer-)rijbewijs.

 Nederlandse identiteitskaart.

 Geplastificeerde, 'harde' pagina van paspoort.

October 8, 2018

Vandaag las ik een bericht op Facebook waarvan ik erg schrok. Thea Kikkert, de vrouw van Daan, is gediagnosticeerd met dementie. De afgelopen tijd zagen Daan en haar kinderen de voortekenen al. Maar om te horen dat je vrouw of moeder dementerend is, moet aankomen als een harde klap.

Elk jaar kookteThea, samen met Ronald Elderhorst, een uitgebreide Indonesische rijsttafel voor de hulpverleners die zich hadden ingezet bij evenementen. Elk jaar nodigde Léonie de Groot ons uit in haar bejaardenwoninkje voor het jaarlijkse bedankfeestje. Léonie en Ronald zijn overleden. Thea heeft dementie. De tijd slaat soms diepe wonden.

Thea zelf heeft de volgende tekst op Facebook geplaatst:

Lieve familie en vrienden,

Langs deze weg wil ik al mijn familie en vrienden laten weten dat ik aan Dementie lijd. Hopelijk nemen jullie het mij niet kwalijk dat ik het niet persoonlijk aan jullie vertel, voor mij is de diagnose nog erg moeilijk te bevatten. Ik zit niet meer in de beginfase, maar ben ook nog zeker niet...

Please reload

© 2017-2020  EHBO Eemnes

  • White Facebook Icon

Volg ons op Facebook.