April 3, 2017

Al jaren geleden moesten vette watten het veld ruimen voor synthetische watten. Later moesten de witte watten het ontgelden. En sinds de 27e druk van Het Oranje Kruis Boekje zijn nu ook de synthetische watten verdwenen. Maar vette watten zijn het nieuwe wondermiddel bij wandelletsels.

In de verbandtrommels van weleer zaten rollen vette watten die gebruikt werden bij drukverbanden en wonddrukverbanden. Vette watten zijn gemaakt van ruw, ongebleekt katoen. Ze zijn waterafstotend en veerkrachtig. En van die laatste eigenschap werd gebruik gemaakt om de druk van een zwachtel bij een drukverband gelijkmatig te verdelen. Maar werken met vette watten was niet gemakkelijk omdat de pluizige rol moeilijk gelijkmatig was aan te brengen.

Omdat de vette watten geen vocht opnemen moest er op een wonddrukverband een laag vochtopnemende witte watten gebruikt worden om het bloed op te nemen dat eventueel door het verband lekte. De vette watten verdwenen al meer dan twee decennia gelden uit de EHBO-koffer...

April 2, 2017

Meer dan 400 sporters van vier atletiekverenigingen ontmoetten elkaar op 1 april op de atletiekbaan van AV Zuidwal in Huizen. Twee hulpverleners stonden daar de hele dag paraat om gewonde atleten te behandelen. Regelmatig druppelden er slachtoffertjes de vaste EHBO-ruimte van de atletiekvereniging binnen.

Al kort na de start van de wedstrijden kwam een 10-jarig meisje met haar begeleidster de EHBO-post binnen. Ze was bij het hoogspringen ongelukkig terecht gekomen en had haar nek horen kraken. De EHBO'ers hielden haar hoofd vast en belden de ambulance. Het meisje werd al snel getroost door haar vader die even bij de wedstrijden kwam kijken. Na een kort onderzoek door de verpleegkundige, mocht ze de baan weer op.

"We zien maar weinig nekletsel bij kinderen, tenzij ze een ernstig ongeluk hebben gehad," zei de verpleegkundige tegen de vader en de atlete. Het meisje deed later die middag dan ook gewoon weer mee aan de wedstrijden.

De zonovergoten ochtend werd gevolgd door een flinke regenbui...

Please reload

© 2017-2020  EHBO Eemnes

  • White Facebook Icon

Volg ons op Facebook.